Дұрыс тамақтану – денсаулығымыздың кепілі!

Балалардың толық дамуы мен өсуінде тамақтану маңызды рөл атқарады. Ол дененің жалпы нығаюына ықпал етіп қана қоймай, мектеп оқушыларының үлгерімі мен оқу үлгеріміне де әсер ете алады.

Студенттің тамақтану рационын құрастыру кезінде сақталуы тиіс негізгі қағида: тұтынылатын тағамның энергетикалық құндылығы организмнің энергия шығынынан аспауы керек.

Күнделікті диета ақуыздардың, майлардың, көмірсулардың, аминқышқылдарының және витаминдердің оңтайлы қатынасын қамтамасыз етуі керек.

Өнімдерді таңдағанда, ата-аналар ақуыздардың, майлардың, көмірсулардың, витаминдер мен микроэлементтердің мазмұнына назар аударуы керек.

Ақуыздар тағам өнімдеріндегі ең құнды химиялық қосылыстар болып табылады. Олар ең маңызды биологиялық функцияларды орындайды және бұлшықет тінінің бөлігі болып табылады. Егер ақуыздың құрамында барлық маңызды аминқышқылдары болса, оны толық деп атайды. Бұл жануарлар белоктарының көпшілігі (сүт, ет және балық, жұмыртқа), кейбір өсімдік ақуыздары (картоп, бидай, қара бидай, қарақұмық, сұлы).

Балалар тағамында ақуыздардың сапасы маңызды. Осылайша, мектеп жасындағы балалардың рационында жануар ақуыздарының үлесі 65-60%, ересектерде – 50% құрайды. Сүт протеині бала ағзасының қажеттіліктеріне жақсы сәйкес келеді. Осыған байланысты сүтті міндетті, алмастырылмайтын балалар тағамы ретінде қарастырған жөн. Мектеп жасындағы балалар үшін тәуліктік сүт мөлшері 500 мл құрайды.Майлар өте жоғары энергетикалық құндылыққа ие және майда еритін витаминдердің (A, D, E, K), маңызды полиқанықпаған май қышқылдарының көзі болып табылады, олар май алмасуын және қандағы холестерин деңгейін реттейді. Рационда жануар және өсімдік майларының мөлшері теңдестірілген болуы керек, олардың диетадағы оңтайлы қатынасы 2:1 құрайды.

Көмірсулар ыдырайтын глюкозаның арқасында денені энергиямен қамтамасыз етеді. Глюкоза, өз кезегінде, студенттің психикалық белсенділігін ынталандырады. Ол тіндерде, әсіресе ми жасушаларында энергияның пайда болуы үшін қажет. Әдетте, көмірсулар жалпы тұтынудың 50-60% -ын қамтамасыз етуі керек. Көмірсулардың көздері көкөністер, жемістер, жарма, ұн, нан. Торттар, тоқаш, тоқаш сияқты тәттілер шектеулі болуы керек екенін есте ұстаған жөн.Мектеп оқушыларының мәзірінде қуырылған, ащы, тұзды тағамдар, дәмдеуіштер, соустар болмауы керек. Ең жақсы нұсқа – бұқтырылған және қайнатылған тағамдар. Салатқа арналған таңғыш ретінде өсімдік майын немесе қаймақты қолданған дұрыс. Балаңыздың диетасына тәттілер мен тәтті сусындарды көп қосудың қажеті жоқ, әсіресе тамақ арасында.

Баланың мәзірінде фастфудтар, чиптер, гамбургерлер, шұжық орамдары, фри картоптары, шоколад батондары және газдалған сусындар қатаң тыйым салынады. Құрғақ тағамды жеу де өте қажет емес. Бұл балалардағы гастрит, қалқанша безінің аурулары, көру қабілетінің бұзылуы және басқа да созылмалы аурулардың дамуына тікелей жол. Бала ағзасында белок пен дәрумендердің жетіспеушілігінен баланың оқу үлгерімі мен иммунитеті төмендейді, өсу процестері бұзылады.

Дені сау болу үшін дұрыс тамақтану ережелерін сақтау керек.

Қосымша ақпарат көздері